Zandhoveninternational.be

Het verzekeren van een boot, doen of niet?

Hoe belangrijk is het verzekeren van een boot nu in de praktijk eigenlijk echt? Dat is een vraag die vaak weerklinkt onder mensen die eigenaar zijn geworden (of gaan worden) van een boot. Dat deze vraag vaak de kop opsteekt hoeft zeker niet te verbazen. Daar waar er bij een autoverzekering bijvoorbeeld duidelijk bestaat over het belang van de verzekering (en het verplichte karakter) geldt dat voor bootverzekeringen helaas niet. Dit gezegd hebbende kan het eigenlijk niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het afsluiten van een kwalitatieve bootverzekering in de praktijk wel niet is. Wil je hier graag alles over te weten komen? Neem dan beslist de onderstaande informatie door!

Hoe belangrijk is het verzekeren van een boot?

Het verzekeren van een boot is altijd een goed idee. Je dient er immers aandachtig voor te zijn dat een dergelijke boot aankopen altijd gepaard gaat met een niet onaanzienlijk prijskaartje. Door het afsluiten van een bootverzekering wordt ervoor gezorgd dat je deze waarde kan beschermen. Dit zowel wanneer je aan het varen bent als wanneer de boot bijvoorbeeld ergens staat gestald. Voor het afsluiten van een bootverzekering kan er op verschillende manieren te werk worden gegaan:

  1. Je kan kiezen voor een WA-verzekering voor schade aan derden;
  2. Het is mogelijk om een WA+ beperkt cascoverzekering af te sluiten;
  3. Je kan opteren voor een WA+ volledige cascoverzekering die je de beste dekking biedt;

Op welke manier je jouw boot gaat verzekeren is uiteraard geheel aan jou om te bepalen. Je kan dit doen door middel van een voordelige WA-verzekering, maar ook met een meer uitgebreide polis. Die keuze is uiteraard geheel aan jou om te maken.

Zo’n verzekering is dus niet verplicht?

Het verzekeren van een boot is niet verplicht. Althans hier in Nederland is het niet verplicht. Dit gezegd hebbende is het wel zeer sterk aan te raden om dit te doen. Ben je van plan om naar een ander land met je boot op vakantie te gaan? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat er daar wel sprake kan zijn van een verzekeringsplicht. Dit geldt voor heel wat populaire landen waar Nederlanders maar wat graag op vakantie gaan. Denk hierbij onder meer aan:

  • Griekenland;
  • Kroatië;
  • Spanje;
  • Italië;

Ook voor toeristen geldt dat er in deze landen sprake is van een verplichting om hun boot te laten verzekeren. Het is dus zeer belangrijk om hier rekening mee te houden. Het niet afsluiten van een verzekering zou immers zomaar als gevolg kunnen hebben dat je tegen een vervelende boete aanloopt. In ieder geval, het verzekeren van een boot is dus sowieso altijd een goed idee.

Je boot verzekeren is zeker een goed idee

Bovenstaande geeft het eigenlijk al een beetje aan, er zijn een behoorlijk aantal uitstekende redenen te vermelden waarom het verzekeren van een boot als een goed idee kan worden bestempeld. Het spreekt voor zich dat een dergelijke verzekering er in eerste instantie voor zorgt dat de waarde van een boot goed kan worden ingedekt. Dit zowel wanneer er sprake is van schade die je zelf veroorzaakt als bij schade die is aangebracht door derden. In ieder geval, heb je een boot aangekocht en wil je graag die toch niet onaanzienlijke investering op een optimale wijze kunnen beschermen? Dan is het met zekerheid een aanrader om ervoor te kiezen om een passende bootverzekering af te sluiten voor dat vaartuig. Op zoek naar een andere verkering? Bekijk eens speedbootverzekering.