22e editie Twenterand Kanaalrace groot succes.

De organisatie van de Twenterand Kanaalrace is wel wat gewend wat betreft de weersomstandigheden op de wedstrijddag. Maar afgelopen zaterdag zit alles mee. Zowel boven als in het water is de temperatuur heel aangenaam, ruim boven de 20 graden. En dat helpt een handje mee voor de organisatie. Maar zeker ook voor de ca. 450 zwemmers die dit weekend met veel plezier in het kanaal duiken bij Vriezenveen. Een voortreffelijke start van de landelijke open water competitie.

Maar liefst 81 zwemverenigingen uit heel Nederland zijn vertegenwoordigd bij deze 22e editie, met daarnaast enkele internationale zwemmers en enkele zwemmers voor de Special Olympics. Ca. 200 deelnemers starten voor het KNZB-klassement en ca. 50 zwemmers zwemmen een recreatieve afstand. Daarnaast zijn ook nog 200 sportstudenten van het ROC van Twente vertegenwoordigd. Zij zwemmen 1000 meter om extra punten voor hun examens te halen.

Met 30 verschillende zwemnummers is er een uitgebreid programma. Uiteraard gaat de meeste aandacht uit naar de langere zwemafstanden: het koningsnummer Tien van Twenterand, 10 km van Vriezenveen naar Vroomshoop en weer terug, en de 5 km. Met name de 10 km wedstrijd is voor een aantal zwemmers van groot belang, omdat in Vriezenveen een limiet kan worden gezwommen voor de grootste zwemwedstrijd in Nederland: De oversteek van het IJsselmeer, van Stavoren naar Medemblik. Bij de heren wordt het goud een prooi voor Remco van Althuis van PSV Eindhoven in een tijd van 1 uur, 3 minuten en 56 seconden. Daarmee is hij voor de derde keer winnaar in Vriezenveen, en mag hij de wisselbeker definitief mee naar huis nemen. Bij de dames tikte Janina Beckers van Zwemsport Parkstad als eerste aan na 1 uur, 9 minuten en 24 seconden. De 5 kilometer wordt bij de heren gewonnen door Erno Vriens uit Purmerend (1.03.56). De enige Twenterander op deze afstand is Jan Willem Goos van VZ&PC. Hij finisht als 11e na 1 uur, 31 minuten en 23 sec. De winst bij de dames ging naar Carolien Beckers van Zwemsport Parkstad.

Eindelijk weer deelname uit Twenterand op de 10 km

De beker voor de Twenterand-Cup staat al jaren dik onder het stof in de kast van de organisatie. Maar dit jaar wagen Ard Scherphof en Barend Goos zich aan deze zware klus. Deze zeer ervaren waterpolospelers, maar tevens ook begenadigde zwemmers van de Vriezenveense Zwem en Polo Club (VZ&PC) hebben als voorbereiding enkele keren in het kanaal getraind. Ard Scherphof mag na afloop de Twenterand-Cup trofee in ontvangst nemen. Hij finisht in een mooie tijd van 2 uur, 57 minuten en 48 sec op een 15e plek. Barend Goos tikt aan als 19e, na 3 uur, 12 minuten en 92 sec.

Er gaat overigens nog een beker mee naar huize Scherphof. Zoon Han blijkt ook een snelle open water zwemmer te zijn. Hij wint goud op de 500 meter vrije slag bij de jongens minioren in een supertijd van 7 minuten en 55 seconden. Mark Hagedoorn van de ZV de Wieke uit Westerhaar stelt zich als doel de 3km afstand binnen een uur te zwemmen, en dat lukt. Hij tikt als 11e aan na 59 minuten en 33 seconden.

 

 

Vriezenveen start 70e open waterseizoen

2017-06-19, door: George Sieverding

Waar in de vroege jaren van de strijd om de Zwemkroniek Bekers De Robben de eer hadden om de openingswedstrijd op de plassen rond Loosdrecht te organiseren en vervolgens werden “opgevolgd” door de Bosbaan, is het nu al enige jaren aan De Stichting Twenterand Kanaalrace om in Vriezenveen het startsignaal van alweer een Open Water Seizoen te geven, ditmaal het zeventigste.

De weersomstandigheden zijn ideaal. De watertemperatuur, meer dan 20 graden, voorkomt iedere discussie rond de wetsuits. Het zwemvolkje “stroomt” toe. Iedereen groet elkaar. Sommigen zwemmen al meer dan 50 seizoenen mee. Open Water zwemmen was, is en blijft hopelijk een grandioze zwemactiviteit door velen gewenst.

Hans van Vastenhoven ontbreekt uiteraard niet. Rob Hanou valt direct op. Ook Jos, Paul en Freek krijgen een hand en een paar woorden. Irene vd Laan, voormalig succesvol marathonzwemster en nog altijd van de partij, komt even buurten over de wetsuits. Ook juryleden besteden hieraan enige woorden doch prijzen zich gelukkig met deze omstandigheden. Prachtige omstandigheden dus geen discussies!

Om 13.00 uur klinkt het startsignaal. Het Open Water Seizoen 2017 gaat van start. De deelnemers en deelneemsters aan de 5 km. BC hebben de eer van de seizoenopening, direct gevolgd door de matadors op de 10 km.. Rond 15.30 uur “overstroomt” de kade door de komst van meer dan 200 ROC leerlingen die verplicht 1 km moeten zwemmen in het kader van hun opleiding.

Op de 5 km is Erno Vriens zijn rivalen veruit de baas. Op kop van start tot finish realiseert hij een verschil met nummer twee, Marijn Kagchelland, van bijna drie minuten. Caroliene Beckers, het jongere zusje van Janina, slaagt er niet in om Anne Dickens van zich af te schudden doch zegeviert wel op haar eerste grote BC wedstrijd. Zus Janina is, zoals verwacht, een klasse apart op de 10 km.. Zij maakt het de winnaar bij de mannen, Remco van Althuis, verre van gemakkelijk doch hij slaagt erin Janina achter zich te houden. Iedereen is benieuwd naar het hernieuwde optreden van Leonie van Noort die een jaar afwezig was vanwege studie in Amerika. Leonie opent sterk, doch vermoedelijk te snel en moet dat bekopen met een achterstand van vele minuten. Het echte Open Water zwemmen is begonnen.

Jammer dat de opkomst bij zowel de mannen als de vrouwen op de schoolslag zowel kwantitatief als kwalitatief achterblijft. Tim vd Berg wint zoals de afgelopen jaren en bij de “dames”, slechts drie jongedames, wint Sanne Homan haar eerste senioren wedstrijd. Hopelijk stijgen de deelnemers aantallen de komende weken naar minimaal boven de tien anders lijkt de toekomst twijfelachtig.

Het ene na het andere programma nummer passeert de revue. De allerjongsten, de jeugd, de masters, alles volgt snel en goed georganiseerd. De jury heeft de touwtjes stevig in handen en ook de organisatie maakt werk van een snelle en correcte verwerking van de uitslagen en het uitreiken van de prijzen.