Nicky, Noah en Annaï Veenhof goed op dreef bij Twenterand Kanaalrace.

Zij vinden het alle drie geweldig om in open water te zwemmen. Deze jonge VZPC-zwemmers uit Westerhaar waren dan ook de eersten die zich hadden opgegeven voor de Twenterand Kanaalrace van afgelopen zaterdag. En als je dan ook nog met twee 1e plaatsen thuiskomt is het natuurlijk helemaal feest.

Zwemmen hebben ze niet van een vreemde. In een ver verleden was moeder Rita al lid van VZ&PC, en trainde in die tijd onder de befaamde zwemtrainer Alfred van der Kraats. Helaas moest zij door een blessure destijds afhaken, maar nog steeds zoekt ze graag het water op. Vader Klaas trouwens ook. Hij dook afgelopen zaterdag ook nog snel even het kanaal in voor één van de prestatietochten. Die staan speciaal voor recreanten op het programma. Nicky, Noah en Annaï gaan natuurlijk voor de echte wedstrijden.

Ze wonen dichtbij de waterplas bij recreatiepark de Vlegge, beter bekend als het Gat van Franke. Als het weer het maar even toelaat gaan ze hier samen lekker in het open water zwemmen. De jongste van het stel, Annaï, vind het water in het kanaal in het begin best een beetje koud, en ook wel een beetje eng. Het kanaal is toch weer wat anders. Maar zij laat zich hier totaal niet door afschrikken. Zij wint de 250 m vrije slag voor meisjes minioren in een tijd van 6 min en 22,42 sec. Voor het eerst meedoen, en dan direct goud winnen. Dat smaakt naar meer. De foto voor de krant is nog maar net gemaakt, of Annaï speelt alweer in een grote plas water. Volgend jaar wil ik zeker weer meedoen, zegt zij. Ja, ‘t is een echte waterrat, zegt moeder Rita.

Ook voor Noah is het de eerste keer dat hij aan de kanaalrace meedoet. Hij moet echter starten op de 500m vrije slag. En daar doen heel veel goed getrainde zwemmers uit heel Nederland aan mee. Maar met een 8e plaats en een tijd van 10 min en 18,61 sec heeft hij toch een hele goeie prestatie neergezet. Han Scherphof, ook een VZ&PC zwemmer op deze afstand, snelt met een tijd van 8 min en 18,98 sec. zelfs naar een 3e plaats. Een super prestatie.

Nicky heeft vorig jaar al ervaring opgedaan bij de Twenterand Kanaalrace. En daar doet hij nu zijn voordeel mee. Vorig jaar zat een prijs er nog niet in. Dit jaar heeft hij zich aangemeld voor de 1 km schoolslag voor junioren. Na 23 min en 40,91 sec tikt hij als eerste aan, en kan even later ook een beker voor de snelste zwemmer meenemen naar huize Veenhof.

Nicky, Noah en Annaï gaan zeker nog vaker meedoen aan de kanaalrace. Maar zwemmen in het zwembad is ook mooi. En nog liever gaan we waterpoloën, zeggen Nicky en Noah. Dat wil ik ook, zegt Annaï, ik mag al meetrainen bij de mini-waterpolo. Ook daarvoor zijn ze bij VZ&PC aan het goede adres.

Overige uitslagen VZ&PC: 5 km vrije slag Siward Zomer 1.25.08 (7e), 1 km vrije slag masters Ard Scherphof 16.05,26 (5e), 1500 m vrije slag jongens junioren Bart Goos 24.39,80 (5e), 1500 m vrije slag meisjes junioren Francis Sanderman 22.24,94 (4e) 3 km vrije slag heren Jan Willem Goos 49.34,95 (12e)

Overige uitslagen deelnemers Twenterand: 5 km triatleten Jolisa Kok (Vroomshoop) 2.04.09 (5e) 1km vrije slag masters Ronald Prins (Vriezenveen) 21.27,46 (7e) 3 km vrije slag heren Mark Hagedoorn (ZV de Wieke, Westerhaar) 54.23,41