Wendy Marsman en Jan Willem Goos succesvol bij Twenterand Kanaalrace

De 20e editie van de Twenterand Kanaalrace was er een voor de echte bikkels. De echte wedstrijdzwemmers hadden geen enkel probleem met het krap 18 graden koude water. Dit maken ze vaker mee in het 24 wedstrijden tellende open water seizoen. De recreanten kwamen echter bibberend het water uit.

De aftrap was traditiegetrouw voor een 20-tal triatleten, die met een wetsuit mogen zwemmen. Zij hebben hierdoor minder last van de kou. Ook de doorgewinterde 5 en 10 kilometerzwemmers hebben maling aan 18 graden koud water. In snel tempo verdwenen zij uit het zicht richting de Puntbrug in Vroomshoop. De vele wedstrijdzwemmers uit heel Nederland, en een enkeling uit Duitsland en België op de kortere afstanden van 250 m tot 3 kilometer hebben ook genoeg ervaring met deze lage watertemperatuur. Tot laat in de middag had de groep fysiotherapeuten van Fysio Oosteinde en het grote aantal aanwezige EHBO-ers een heel rustig middagje. Ook de Reddingsbrigades dobberden rustig rond in het kanaal Almelo de Haandrik. Maar daar brachten de 200 studenten van het ROC verandering in. Deze sportstudenten kunnen allemaal goed zwemmen in een zwembad. Maar een kilometer zwemmen in een kanaal is toch wel even wat anders. De meeste studenten haalden de limiet van 28 minuten voor de jongens, en 30 minuten voor de meisjes wel. Maar een groot aantal werd halverwege opgepikt door de reddingsbrigades, en gewikkeld in warmtedekens naar de start terug gevaren. Vandaar werden ze door de EHBO-ers naar de Fysio, de EHBO-caravan of de aanwezige warme douche begeleid, en langzaam weer op temperatuur gebracht. Helaas geen studiepunten gehaald, maar wel een mooi kanaalrace T-shirt.

Adri Pasman, voormalig Aadorper en 20 jaar geleden nog VZ&PC-er en grote animator bij het opzetten van de kanaalrace, waagde zich voor het tweede jaar aan de 10 kilometer. Nu zwemt hij voor de Zuiderzeezwemmers uit Dronten. Hij finishte als één na laatste in een tijd van 3 uur, 54 min en 9 sec.

Successen voor VZ&PC

Wendy Marsman wilde eerst de prestatietocht zwemmen, maar had zich op het laatste moment nog opgegeven voor de echte wedstrijd 500 m vrije slag meisjes minioren. En dat bleek een goede keus. Dit zwemtalent van VZ&PC zwom in een keurige tijd van 10 min en 44,96 sec naar een hele mooie tweede plek achter Alysha de Jong van ZPCH. Jan Willem Goos heeft meer ervaring met open water zwemmen. Sander van Elburg en Wesley van Diejen, beide van PSV Eindhoven zwommen onbedreigd naar de 1e en 2e plaats, maar het brons was een prooi voor Jan Willem. Met een snelle tijd van 50 min en 55,54 sec liet hij veel gerenommeerde zwemmers achter zich.

Overige uitslagen van zwemmers uit Twenterand:

500 m vrije slag Han Scherphof 10.10,90 (5e), 1500 m vrije slag jongens Bart Goos 27.06,44 (4e), 1500 m vrije slag meisjes Francis Sanderman 24.15,33 (4e), allen VZ&PC. 3000 m vrije slag Mark Hagedoorn 51.53,42 (5e) de Wieke.