Twenterand Kanaalrace: eindelijk weer in open water

Twenterand KanaalraceZon, wind, regen, golven en koud water. De 18e editie van de Twenterand Kanaalrace had het allemaal in zich. En de open water wedstrijdzwemmers vinden het allemaal prima. Na maanden zwemmen in het chloorwater is het eindelijk weer mogelijk om in het natuurwater van kanaal Almelo de Haandrik te duiken. Je mag vanaf de kade bij Consonant Yachts in Vriezenveen in één ruk doorzwemmen naar de brug in Vroomshoop. En als je wilt ook weer terug. Dat is weer eens wat anders dan al die keerpunten in een binnenbad.

Het water meet ruim 19 graden, en erboven ruim hoger dan 20 graden Voor de meeste open waterzwemmers een ideale temperaturen. De enkele regenbui was ver voor de eerste start, en de golven in het kanaal zijn slechts rimpelingen in vergelijking met die van het IJsselmeer.  En als de zon zich dan ook nog regelmatig laat zien is het ook langs de oevers en op het startterrein heerlijk toeven.

Triatleten.

Twenterand KanaalraceDe 23 triatleten voor de 3,8 en 4,5 kilometer vertrekken al richting Vroomshoop voordat burgemeester Visser het zwemspektakel officieel opent. Arjen Koop uit Arnhem wint de 3,8 km in een snelle tijd van 55min en 18sec, gevolgd door Stefan Paalman uit Holten in een tijd van 56.53. De bronzen medaille is voor Marco Vernooij uit Enschede, die met een tijd van 57.57 ook nog binnen het uur finisht. Vriezenveense Hilde Pape, nu wonend in Nijmegen is de snelste dame in dit gezelschap en tikt als 8e aan in een hele mooie tijd van 1 uur, 9 minuten en 37 sec.  De 4,5 kilometer is een makkelijke prooi voor Roeland Smits uit Nijmegen. In een supertijd van 1.03,10 finisht hij ruim voor Thijs Hekman uit Enschede (1.14,18) en Sjaak Hofwegen uit Rotterdam (1.17.40).  Didier Fontaine uit Leerbeek België finisht als 5e in 1.32.45. 

Twenterand KanaalraceZowel Sjaak Hofwegen als Didier Fontaine hebben een eigen missie.  Sjaak Hofwegen wil zich kwalificeren voor de Oversteek van het IJsselmeer van Stavoren naar Medemblik, en Didier Fontaine  is in training voor de Arche to Arc Challenge. Hiervoor loopt hij van Londen naar Dover, zwemt Het Kanaal over, en fietst daarna van Calais naar de Arc de Triomphe  in Parijs. Zij stappen daarom niet uit bij de Puntbrug in Vroomshoop, maar zwemmen ook weer terug naar de startlocatie in Vriezenveen. Zij gebruiken de Twenterand Kanaalrace als training voor hun eigen doelstelling.

 Tien van Twenterand

Jan Willem van de Graaff  van Het Y Amsterdam wint net als vorig jaar het hoofdnummer, de 10km wedstrijd, met speels gemak. Hij finisht na 2 uur, 7 min en 45 sec. Bijna 5 minuten later tikt Sander van Elburg van SBC2000 aan (2.12.34). Youri Severin wordt derde in 2.16.03. De enige Twentse deelnemer, triatleet Ronald Buld uit Nijverdal wordt 11e in 3.17,21. Bij de dames wint Leonie van Noort verrassend (2.14.02) voor Lindie Verkooijen (2.17.02) en Bianca de Bruijn (2.20.16).

Prestaties van VZPC, de Wieke en de Zandstuve.

Twenterand KanaalraceTijdens de kanaalrace worden veel prijzen verdeeld. Slechts enkele prijzen komen in handen van zwemmers uit Twenterand. Suzanne Baars van  de Zanstuve wint bij de 1 km vrije slag Masters dames in de categorie 30+ in een mooie tijd van 16.48,45. Mark Hagedoorn zwemt op deze afstand naar een 5e plaats (18.03,86). Op de 500m vrije slag jongens minioren starten voor VZ&PC Bart Goos (5e ), Daan Slaghuis (8e) en Steyn van Almelo(9e).  Bij de meisjes heeft VZ&PC twee troeven in handen: Francis Sanderman en Rosalie ter Buurkes. Zij hebben al veel ervaring opgedaan met open water zwemmen, en finishen ook deze keer als 1e en 2e  in supertijden van resp. 9.18,53 en 9.21,66. Thijmen Langeler (8.44,30) en Wendy Marsman ((7.03,11) mogen de bekers voor de 250 m vrije slag voor minioren afhalen op het podium. De tegenstanders zijn niet komen opdagen. Nadja Sanderman (16.35,82) moet meer moeite doen om het podium te halen op de 1000m vrije slag dames jeugd en senioren. Als jeugdzwemster zwemt ze heel knap naar een 3e plaats in het totale veld. In de jeugd categorie haalt Nadja zilver.  Bij de 1500m junioren zwemmen Ellen Smelt (25.10,69) en Madelon Jaspers Faijer(25.11,74) heel knap naar een 5e en 6e plaats. Jan Willem Goos is de enige zwemmer uit Twenterand die zich waagt aan een langere afstand. Op de 3km valt hij in de categorie jeugd net buiten het podium ondanks een zeer snelle tijd van 47.35,62.

ROC van Twente

Twenterand KanaalraceMaar liefst 161 studenten Sport en Bewegen van het ROC van Twente duiken in het kanaalwater om studiepunten te scoren. Hiervoor moeten ze 1000m zwemmen. De jongens binnen 28 minuten, de meisjes mogen er 2 minuten langer over doen. Dat is best nog wel een behoorlijke prestatie als je geen echte zwemmer bent. Maar er is speciaal voor getraind, zegt sportdocent Sander Nieland.  Dus de meeste zwemmers moeten dit kunnen halen. Zelf duikt hij samen met de 2e groep studenten ook in het water. Voor hem is het een makkie. Kan ook niet anders als je zelf waterpoloër bent. Sommige studenten hebben er meer moeite mee. Gelukkig staan de masseurs van Fysio Oosteinde voor hen klaar.  Een enkeling komt zelfs onderkoeld uit het water. Maar die worden in de caravan van de EHBO Vriezenveen binnen mum van tijd weer opgekalefaterd.

Twenterand Kanaalrace

Hofwegen