Veel deelname bij 17e editie Twenterand Kanaalrace

Twenterand KanaalraceOndanks de toch wat koude aanloop naar de 17e editie van de Twenterand Kanaalrace werd de organisatie aangenaam verrast door het grote aantal deelnemers. Meer dan 600 zwemmers doken afgelopen zaterdag in de zwaaikom van het kanaal Almelo de Haandrik.  Sommigen vonden 250 m genoeg in het 19 graden koude water, terwijl er ook een afstand van maar liefst 19 kilometer werd gezwommen. Het is maar wat je wilt bij de Twenterand Kanaalrace.

Terwijl burgemeester Visser het evenement opende werd er traditiegetrouw gestart met een groep vinzwemmers en triatleten die als eerste van de zwaaikom in Vriezenveen naar de Puntbrug in Vroomshoop mochten zwemmen. Bij de vinzwemmers finishte Nicole Voet uit Renkum na 4,5 km vóór Milo Grosz uit Nieuwe Niedorp in een tijd van 50.39,26. Bij de 3,8 km triatleten tikte Kees Timmerman uit Den Ham als eerste aan na ruim 54 minuten. Raymond Janssen uit Borne werd de winnaar bij de 4,5km in een tijd van 1.13.09.

Twenterand Kanaalrace Op het hoofdnummer, de Tien van Twenterand, was er onder de 25 deelnemers geen enkele regionale deelnemer. Deze 10 km werd een prooi voor Jan Willem van der Graaf van het Y Almere. Na 2 uur en ruim 6 minuten tikte hij als eerste aan, ruim voor Ian van der Hulst van PSV Eindhoven (2.10.14). Ian is in training voor het World Cup Circuit in Canada waar hij een 33km, een 30km, en 2 keer een 10km moet zwemmen. Daarom keerde hij nog een keer terug richting Vroomshoop om in totaal een afstand van 19 km te zwemmen. Mike Dubois uit het Belgische Oostende pakte brons. Bij de dames won Evelien Sohl van het Y Almere (2.13.09) voor Lindi Verkooijen (2.17.49) en Bianca de Bruijn (2.19.06).

Op de 5km was er wel enige regionale deelname. Hier werd Derk Jan van der Molen (1.21.30) uit Haaksbergen 2e achter winnaar Sjors Kamphuis uit Doesburg (1.20.34). Bij de dames won Amber Achterhuis uit Haaksbergen in een tijd van 1.29.28.

VZ&PC, de Wieke en de Zandstuve zwemmen voor Noord Nederland Klassement.

Twenterand KanaalraceDe zwemmers van VZ&PC, de Wieke en de Zandstuve trainen niet specifiek voor de langebaanwedstrijden. Daarom is het voor hen heel moeilijk om met de landelijke open water zwemmers in de voorhoede mee te komen. Toch lukte het Anne Velten van VZ&PC om bij de 250m vrije slag minioren een keurige 2e plaats te bemachtigen in een tijd van 5 min en 50 sec. Meike Brinkman werd 4e (6.06,99).  Bij de Masters 30+ won Suzanne Baars van de Zandstuve op de 1km vrije slag in 16.37.21.  Anne en Suzanne waren de enige lokale zwemmers die het podium mochten beklimmen. De andere zwemmers van VZ&PC, de Wieke en de Zandstuve zwemmen voor een podiumplek in het Noord Nederland Klassement. Hiervoor moeten 3 van de 4 wedstrijden worden gezwommen in het Noord Nederland-circuit (Twenterand, Scheerwolde, Stadskanaal en Beilen), en alleen zwemmers uit Groningen, Friesland, Drente en Overijssel dingen hiervoor mee.  Renske Daenen (VZ&PC) zwom met 24.56,04 een uitstekende tijd op de 1500m vrije slag en werd hiermee 6e. Voor het Noord Nederland Klassement staat ze hiermee op een mooie 2e plaats na Chazia Slinkman uit Rijssen (24.38,94). Madelon Jaspers Faijer (VZ&PC) leverde ook een hele mooie prestatie op de 1000m schoolslag junioren (20.40,37), waarmee ze 5e werd in het Twenterand Kanaalracelandelijk klassement en 2e in het NNK. Bij de 500m vrije slag minioren finishte Jarnieck Schildwacht als 5e, maar voor het NNK strijdt hij hiermee voor een podiumplek. Hetzelfde geldt voor Francis Sanderman en Rosalie ter Buurkes. Zij tikten als 7e en 8e aan, maar in het Noord Nederland Klassement is een podiumplaats voor hen nog haalbaar. Janieke Vliermaat en Mark Hagedoorn (beiden de Wieke) waren de enige zwemmers uit Twenterand die zich aan een langere afstand, de 3km, waagden. In dit sterke veld lange afstand zwemmers finishten zij als 17e resp. 14e.

 


Open Water, daar ben ik weer! In Vriezenveen de eerste wedstrijd natuurlijk!
(door Laurin Heemskerk-Stevins)

Het wordt wat saai om steeds bij de aanvang van het Open Water seizoen te zeuren over het weer. Het blijft altijd spannend: wordt het mooi weer of blijft het regenachtig? En het weer in de afgelopen maand was erg wisselend. Verrassend om op de NOWW-site op woensdag al te lezen, dat de temperatuur van het water 19 graden was, wat menigeen ternauwernood kon geloven. Donderdags stralend weer (althans in het Zuiden), vrijdags kwam ik druipnat van het zwembad thuis ’s ochtends, let wel: van de stortregen! Wat zou het zaterdag geven? Old Dutch liet het deze keer met zijn deelnemers door omstandigheden aardig afweten, dus ik ging in mijn eentje richting Vriezenveen. Hans kwam van de andere kant van het land. Wij (mijn man en ik) zouden bij vrienden in Eefde logeren. Mijn vriendin zou meegaan naar Vriezenveen als het mooi weer was. Ja, wat vindt zij mooi? Ik vind het al gauw mooi, als het maar droog is. Maar we gingen! Met zijn tweetjes, lieten de mannen thuis, vissersparaplu en stoeltjes mee.

Twenterand KanaalraceHet was nog niet druk toen we aankwamen, zodat we een leuk plekje vlakbij de start vonden. Uiteraard dan tijdens de starts heel veel mensen voor ons neus, maar een kniesoor die daar op let. We waren al snel ingebouwd door de diverse tentjes, zodat we ook nog lekker uit de wind zaten, die echt wel aanwezig was! Zoals gewoonlijk (we weten onderhand niet anders) was alles weer goed georganiseerd. Mijn vriendin die nog nooit zoiets had meegemaakt keek haar ogen uit. “Wat een organisatie”, zei ze tegen mij: “moet je kijken: reddingsboten, begeleidingsboten, wc’s, kleedkamers, douches en alle entourage er om heen, dat vraagt toch heel veel!” Ze stond perplex, had zoiets helemaal niet verwacht. Ze genoot van de gezelligheid rond om haar heen, de praatjes, het enthousiasme, de aanmoedigingen. Verbaasd was ze over de zwemmers en zwemsters van de 10 km. Wat een afstand!

Om 10 over half 2 moest ik het water in voor de 1000 m. vrije slag Masters. Heren en dames gingen gelijk van start. We waren met 45 mannen en vrouwen. Het leek me wat veel daar achter dat touwtje, maar toen we in het water lagen dacht ik dat we maar met de helft waren. Niet dus. Zoals gewoonlijk lag ik achteraan. Mijn vriendin probeerde een foto te maken, die niet zo scherp was, maar als je het weet: ik lag achter het bootje. Helaas werd ik niet vooruit getrokken, moest het toch echt zelf doen. Mijn voornemen was om zo te zwemmen dat ik onder de 25 minuten zou komen. Voor de snellen onder ons is dat natuurlijk super langzaam, maar voor mij na een hele winter niet hebben kunnen trainen, zou dat een hele mooie tijd zijn. Jammer genoeg gooiden een stel zwemmers op de terugweg die wat meer naar mijn kant lagen roet in het eten. Ik kwam met een knal met mijn duim tegen een terugzwemmer aan, waardoor ik én een gekneusde pijnlijke duim had en even van slag raakte. Lag ik nu zo verkeerd in de baan? Maar nee, dat was niet het geval. Twenterand KanaalraceVoor de zekerheid ging ik toch maar 1½meter van de kant zwemmen, zodat ik niet weer tegen iemand aan zou komen. Het kostte tijd. Bij de blauwe bal, het keerpunt, gekomen lag de boot al aan de zijkant, dus na mijn botsing was ik ook hier even onzeker: is dit wel het keerpunt? Op mijn vraag werd bevestigend geantwoord zodat ik maar snel de boei rondde en terug zwom. Daar geen perikelen meer tegengekomen behalve dat ik meen van de 2 km. die voor ons was, de zwemmers mij al inhaalden. En ik maar proberen ze bij te houden, wat jammer genoeg niet lukte! Wat een snelle zwemmers toch. Mijn tijd zou wel niks zijn, nou ja, pech gehad. Echt tevreden was ik niet over mijn 1000 m. vrije slag, dus ik kwam wat mopperig weer terug bij mijn vriendin, die juist verbaasd was, dat ik al zo snel terug was!

Twenterand KanaalraceWe gingen maar een kopje koffie drinken en wat op het terrein rondlopen. Daar stond ook een tent met fysiotherapeuten. Aan een gekneusde duim deden ze niets maar een zwemster liet lekker haar nekspieren kneden op de speciale stoel. Niet gek! De mensen van de 10 km. kwamen geleidelijk aan ook binnen. Tot mijn verbazing tikte de 2e man aan en keerde meteen weer voor de volgende 10 km!

Wat doet hij nu, vroeg ik. Ja, hij gaat nog een keer 10 km. zwemmen, want hij traint voor de 55 km. die hij in Canada gaat zwemmen. 55 kilometer, kan het nog gekker?? Ik wens hem veel succes daarmee. Intussen werd omgeroepen dat ook de 1000 m. schoolslag Masters van start ging, dus snel naar de start toe. Nu waren we met veel minder mensen. Waar waren al die 20-plussers gebleven van de 1000m. vrije slag? Al te moe voor nog een kilometertje? Ik mag dan als laatste binnenkomen, maar toch! Ook hier heb ik een streeftijd voor mijzelf. Als ik onder de 28 minuten binnen zou komen, was ik tevreden. Ik zwom lekker. Kon zelfs de voorlaatste nog vrij lang in het oog houden. Op de terugweg wat minder, waardoor weet ik niet, want tegen het eind zag ik haar aantikken. Dus waar was zij gebleven? Aldoor onder water gezwommen? Nu lag de boot gelukkig wel bij het keerpunt. Dat vind ik toch wel een stuk fijner, het maakt het veel duidelijker waar je moet keren. Omdat het rustiger was bij aankomst kon ik de tijdwaarnemer meteen naar mijn tijd vragen. Onder voorbehoud bleek dit 27.03 te zijn, maar ’s avonds op Internet zag ik dat het 27.23.09 was. De in mijn gevoel slechte 1000 m. vrije slag zou ook wel rond die tijd uitvallen. Maar verrassing, verrassing: die tijd bleek 25.18.50 m. te zijn! Allebei de tijden waren sneller dan vorig jaar! En dat op mijn oude dag. Ik dacht dat je dan juist steeds wat langzamer zou gaan.

Twenterand KanaalraceNa ons zwommen nog groepen junioren. Ouders natuurlijk er bij om ze aan te moedigen. Maar wat wil het geval? Een kind (jongen of meisje met de caps op zo moeilijk te zien) lag met zijn gezicht niet naar de baan maar keek naar de kant. Omdraaien, je moet de andere kant op, werd er geroepen. Maar nee, het antwoord was: ik heb het zo koud! En er werd vastberaden terug gezwommen! Ja, 19° is niet voor iedereen even warm! Alhoewel ik dit jaar geen aluminium dekens rond deelnemers heb gezien.

Nog even bij de prijsuitreikingen gebleven. Ik viel niet in de prijzen, want wanneer er maar 2 zwemmers in je leeftijdsklasse zijn bleek dit jaar in tegenstelling tot vorig jaar, maar 1 prijs uitgereikt te worden. Maar ik moest toch even mijn concurrente Gonny op de foto zetten, die op de vrije slag iets minder dan 5 minuten op mij voorlag. Vandaag zag ik dat zij op de schoolslag onder de 20 minuten is gebleven. Gefeliciteerd, Gonny, hoe krijg je het voor elkaar! Ik voel me net een Keesje Verkerk, die altijd achter Ard Schenk bleef. Ik zal altijd wel achter Gonny of Conny blijven. Maar als ik 70 ben, dan heb ik weer kans!

Was het in Vriezenveen de hele middag droog gebleven op de terugweg spoelde het even met bakken uit de lucht. In Eefde was het weer droog. Mijn vriendin heeft genoten van deze zwemdag, waarop zij niet gezwommen heeft, maar wel veel genoten heeft van “de reuring” zoals zij dat noemt om het zwemgebeuren heen. En ik? Ik ging achteraf toch met een tevreden gevoel ondanks mijn gekneusde duim (ik voel hem nog) naar huis. Het was een mooie dag geweest. Bedankt Vriezenveen voor de geweldige organisatie! En…. Toch maar een bootje achter het keerpunt, dank je wel!