Fantastische 14e editie Twenterand Kanaalrace

Vooraf waren er nog twijfels over de weers-omstandigheden en de watertemperatuur. Maar dat bleek zaterdag geheel onnodig. Met de zon hoog aan de hemel werd de watertemperatuur opgestuwd tot ruim boven de 18 graden. De open water zwemmers konden zich geen mooiere start van het open water seizoen wensen. Zij toverden met hun tentjes het grasveld op het terrein van Consonant Yachts in een mum van tijd om tot een ware camping. En met uitzicht op de zwemmers in het kanaal, en water-fietsen en kano’s in de zwaaikom is het heerlijk toeven aan de oevers van kanaal Almelo de Haandrik. Dit is het ultieme open water gevoel.
Door de hoge temperatuur boven water voelt een watertemperatuur van 18 graden koud aan. Maar de echte lange afstand zwemmers hebben hier geen enkel probleem mee. Zij zijn goed voorbereid, en smeren zich in met vet. Dat scheelt toch weer een beetje. De triatleten en vinzwemmers, die traditioneel de wedstrijd openen, hebben minder last van de kou. Zij mogen zwemmen in een pak. De 1 km is extra spannend, omdat deze meetelt voor het Nederlands Kampioenschap. Milo Grosz van Monovinzz Hoorn wint deze eerste vinrace. Sandra Hässler uit Duisburg en Nicole Voet uit Wijchen zwemmen door naar de Puntbrug in Vroomshoop. Als een dolfijn scheren zij in een razend tempo door het water, een schitterend gezicht. Sandra bereikt de Puntbrug na ruim 53 minuten, Nicole doet er precies een uur over.
De 3,8 km voor de triatleten is een gemakkelijke prooi voor Kees Timmerman uit Den Ham. Deze zwemmer van de Zandstuve Vroomshoop heeft al meerdere keren de 10 km bij de Twenterand Kanaalrace gezwommen. Maar heeft een bloedhekel aan koud water. Daarom zwemt hij liever in een triatlonpak, en finisht na ruim 57 minuten. Desmond Vorst uit Holten en René Goedhart uit Zutphen trainen regelmatig samen met een groep triatleten op dit mooie kanaalrace traject bij de zwaaikom, onder leiding van de Vriezenveense lange afstand trainster Ina Potgieter. Na 1 uur, 2 minuten en resp. 32 en 59 sec. finishen zij als 2e en 3e. Vriezenvener Jan Otter eindigt op een mooie 4e plaats.
 
Na de vinzwemmers en triatleten start het KNZB-programma met 26 wedstrijden en enkele prestatietochten voor de recreatieve zwemmers. Het hoofdnummer, de Tien van Twenterand heeft dit jaar een mooi veld van 14 heren en 14 dames, die het volledige rondje Vriezenveen-Vroomshoop gaan zwemmen. Jammer genoeg is er geen enkele zwemmer uit Overijssel die zich aan deze 10 km afstand waagt. Maar natuurlijk wel veel bekende namen die vaker in Vriezenveen hebben gezwommen, zoals Daan Glorie, Joost Kuylaars, Ian van der Hulst, Bianca de Bruijn, Evelien Sohl, Astrid Koert en Irene van der Laan.
Misschien komt het door het succes van Maarten van der Weijden op de Olympische 10 km in Beijing. Want het zwemniveau op de 10 km stijgt. En op deze lange afstand doen de dames absoluut niet onder voor de heren. Robin den Boer en Linsy Heister, beiden van Eiffelswimmers/PSV uit Eindhoven maken een mooie show van de Tien van Twenterand. Bijna de gehele wedstrijd zwemmen zij samen op kop, en pas in de laatste meters maakt Robin zich los van Linsy. Met zijn winnende tijd van 2.03.11,98 verbetert hij het scherpe baanrecord van Sebastiaan Reijen met 14 seconden. Linsy Heister verplettert bij de dames het baanrecord dat sinds 2006 op naam stond van Evelien Sohl met 6 minuten en 30 sec. Linsy finsht direct achter haar clubgenoot in 2.03.18,69. Bij de heren eindigen Daan Glorie en Jan Willem van de Graaff, beide van het Y Amsterdam als 2e en 3e in resp .:06.54,67 en 2.11.33,81. Ook Maaike Waaijer van Eiffelswimmers/PSV en Bianca de Bruijn van de Devel uit Zwijndrecht leveren een formidabele prestatie. Zij finishen als 2e en 3e in 2.04.54,70 resp. 2.15.07,89.

Margot van Vliet wint de 5 km

Margot van Vliet van de Zandstuve uit Vrooms-hoop had zo graag mee willen doen met de toppers op de 10 kilometer. Maar zij is vorig seizoen geblesseerd geweest, en dan is een 10 kilometer zo vroeg in het seizoen niet verstandig. En volgend jaar wil ik er zeker weer bij zijn, zegt Margot, want die 10 km is toch wel het allermooiste. Lange afstand trainster Ina Potgieter gaat mij bij de voorbereiding van de Tien begeleiden. Maar ook de 5 km is leuk. Zeker als je ook nog eens wint. En over 2 weken zwem ik ook weer een 5 km in Scheerwolde. Want de kanaalrace en de wedstrijd in Scheerwolde tellen samen voor het Overijssel Klassement. Die wil ik dit jaar op mijn naam schrijven. Daarvoor moet Margot nog wel Irene Gengler uit Losser (3e) verslaan. Met haar tijd van 1.22.53,09 heeft Margot een marge van 3 minuten en 40 seconden ten opzichte van haar directe concurrente uit Losser. Debbie Distelblom van IJsselmeer uit Huizen werd tweede op de 5 km in een tijd van 1.26.02.05.

Mooiste kanaalrace sinds jaren

Voorzitter van de organisatie Jan Zomer is heel erg in zijn nopjes met deze 14e editie. Er zijn heel veel nieuwe baanrecords gezwommen, en dat betekent dat de omstandigheden goed waren, ondanks het nog frisse water en de golfjes op het water door de wind. Maar dat hoort allemaal bij open water zwemmen, en is tegelijkertijd ook de charme van deze sport. Ik heb alleen maar tevreden gezichten gezien, en dat maakt het vele werk bij de voorbereidingen meer dan goed. Want uiteindelijk doen we het voor de zwemmers. Niet alleen voor de toppers, die toch al voldoende aandacht krijgen. Wij zijn bijvoorbeeld ook heel blij met de 150 deelnemers van het ROC van Twente, afdeling Sport en Bewegen. Veel van deze studenten zwemmen hier voor het eerst in een kanaal. En misschien bevalt het enkelen wel zo goed dat ze later vaker met dit soort wedstrijden mee gaan doen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Voor,p> het ROC is dit een mooie sport opdracht, en wij kunnen het open water zwemmen hiermee promoten. En als er dan twee heren op respectabele leeftijd, de heren Rohof (70) en Ekkel (78) uit Vriezenveen, zich op het laatste moment nog komen inschrijven voor de 1000 m prestatietocht, en deze dan ook nog gemakkelijk uitzwemmen. Kijk, dat noem ik dan echt een hele mooie prestatie.

 
Naar boven