Lokale favorieten finishen nu wel bij Tien van Twenterand

Onder ideale weersomstandigheden doken meer dan 400 zwemmers afgelopen zaterdag in het kanaal. Er was keuze uit maar liefst 29 KNZB-zwemnummers. Maar eerst werd weer gestart met het spectaculaire vinzwemmen. En een wedstrijd voor triatleten. Ook de 1 kilometer-prestatietocht voor ongeveer 150 zwemmers van het ROC van Twente werd een groot succes. Er was geen enkele uitvaller. Samen met de prestatietochten voor de hobby-zwemmers waren alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijke zwemmiddag in het frisse kanaalwater. De zwemmers van het SG-Twenterand zwemteam beloonden dit jaar de organisatie. Alle zeven Twenteranders bereikten de finish van de 10 kilometer. Dit had niemand durven voorspellen.

Vinzwemmers en triatleten toetje vooraf

Om exact 13.15 uur opent burgemeester Helmer Koetje het zwemevenement. Vooral dat heel Twenterand betrokken is bij dit zwemfestijn spreekt hem aan. Dit jaar is er geen Nederlandse deelname voor de vinzwemwedstrijd. De tien Duitse en Belgische vinzwemmers worden bij hun wedstrijd van Vriezenveen naar de brug in Daarlerveen en Vroomshoop vergezeld door 9 triatleten van Argo uit Wierden. Sandra Haëssler uit Duisburg wint voor de vierde keer met overmacht de 5 km afstand. De 3,75 km afstand tot de brug in Daarlerveen wordt verrassend een prooi voor de nog jonge Belgische vinzwemster Shauny Fory uit Hasselt. De negen triatleten van triatlonvereniging Argo uit Wierden vinden de race naar de brug in Daarlerveen geweldig. Jammer dat het geen zwemloop is, zegt Vincent Hentzepeter uit Westerhaar na afloop. Nu eindig ik als derde achter winnaar Ferry de Roo en nummer twee Jan Blokzijl. Met een loopparcours erachteraan maak ik meer kans op de eerste plek. André Kunst uit Daarlerveen, 4e in het klassement, gooit er nog een schepje bovenop: waarom ook geen fietsparcours erbij, dan hebben we een echte triatlon. Het terrein bij de zwaaikom leent zich uitstekend voor een wisselpunt van zwemmen naar fietsen, en fietsen naar lopen, een zogenaamd parc-fermee. En ik zie wel mogelijkheden om een fiets- en loopparcours met finish hier op het zwemevenement uit te zetten.

Tien van Twenterand

Sebastiaan Reijnen van het Y-mere uit Amsterdam is natuurlijk de grote favoriet bij de heren. Vorig jaar heeft hij het parcourrecord van Mark Drenth uit Lisse, die de beker al drie keer heeft veroverd, met enkele minuten verbeterd. Maar het lukt geen van beiden de ereplaats binnen te slepen. Joost Kuijlaars uit Breda, voor de 5e keer deelnemer aan de 10 km in Vriezenveen, weet beide toppers voor te blijven. Joost is dit jaar overgegaan naar zwemvereniging Merwede Nautilus en traint nu zeven keer in de week. Ik wordt nu beloond voor deze zware training, aldus Joost, en ben blij dat ik nu ook eindelijk een keer de hoofdprijs kan pakken. Toch ziet het er lang naar uit dat hij niet als eerste zal finishen. Tot de brug in Vroomshoop is er nog sprake van een kopgroep, maar op de terugweg zwemmen Evelien Sohl en Joost Kuylaars zich los van de groep. Lange tijd zwemt Joost taktisch in de slipstream van Evelien, maar in de laatste 500 meter naar de finish weet hij zich een 10-tal meters los te maken. Op deze wijze verloor ook Edith van Dijk soms tijdens de eindsprint de wedstrijden net van de heren. Na 2 uur, 09 minuten en 39 seconden finisht Joost Kuylaars. Evelien Sohl doet er slechts 8 seconden langer over en zwemt met 2:09.47 een sensationeel nieuw baanrecord bij de dames. Nederland heeft weer een waardig opvolgster voor Edith van Dijk. Zij heeft dit jaar haar zwemcarriëre beëindigd en wordt nu bondscoach open water zwemmen. Wie weet wordt Evelien Sohl onze nieuwe kampioene tijdens de eerste Olympische 10 km open water zwemmen in Peking.


Winnaars heren 10 km: nr. 1 Joost Kuylaars, nr. 2 Sebastiaan Reijnen, nr. 3 Mark Drenth.
Martijn Otter is de snelste Twenterander bij de heren.


Winnaars 10 km dames: nr. 1 Evelien Sohl, nr. 2 Bianca de Bruijn, nr. 3 Astrid Koert.
Marjan Karsten is de snelste Twenterander bij de dames en ook overall.

Marjan Karsten snelste Twenterander op 10 km

Dat alle 7 deelnemers uit onze gemeente finishen is een geweldige prestatie. Enkele zwemmers hebben in de afgelopen winterperiode getraind op schema’s van Alfred van der Kraats. Weliswaar voor kortere afstanden met als doel promotie naar een hogere klasse bij het indoor-zwemmen in het district. Dat doel is inmiddels bereikt. De afgelopen weken werd er iets meer getraind op de langere afstanden, echter nooit vaker dan drie keer per week. En dat is eigenlijk te weinig om een 10 kilometer te zwemmen. Marjan Karsten, Laura Visserman, Margot van Vliet en Martijn Otter willen binnen de drie uur finishen. En dat lukt, met dank aan de vele trainingsarbeid in de winterperiode. Marjan finisht als eerste van de deelnemers uit Twenterand in een tijd van 2 uur 47 minuten en 30 seconden, anderhalve minuut later gevolgd door Margot. Daarmee eindigen zij als 6e en 7e in het algemeen dames klassement. Laura heeft 8 minuten langer nodig. Suzanne Baars finisht in een tijd van 3:09.32. Maar ik ben blij met deze prestatie, aldus Suzanne. De andere meiden trainen de hele winter op de zwemschema’s van Alfred van der Kraats. Ik speel in de winterperiode waterpolo en zwem alleen in de zomerperiode lange afstanden. Gewoon omdat ik dit super mooi vind. Ook Martijn Otter finisht ruim binnen de drie uur, in 2:54.22, en eindigt op de 13e plaats in het heren klassement. Barend Goos en Maikel Baars, waterpoloërs van VZPC en de Zandstuve finishen in 3:02.29 en 3:10.53.


SG Twenterand 10 km zwemteam V.l.n.r. Margot van Vliet, Marjan Karsten, Laura Visserman, Suzanne Baars en Maikel Baars.
Barend Goos en Martijn Otter ontbreken op deze foto.

ROC van Twente

Voor het eerst start een hele grote groep 1e jaars studenten van het ROC van Twente-Sport en Bewegen bij de Twenterand Kanaalrace. De kanaalrace is voor hen een onderdeel van het lesprogramma, en er kunnen studiepunten worden gescoord. Maar dan moet de kilometer prestatietocht wel binnen een half uur worden afgelegd. Een groep 2e jaars studenten onder leiding van Pauline Scheepbouwer heeft de deelname tot in de puntjes voorbereid, zodat de ROC van Twente-zwemtocht gladjes verloopt. Sportdocent Sander Nieland is heel tevreden over de zwemprestaties van zijn leerlingen. Als ik dit zo zie worden er vandaag alleen dikke voldoendes gescoord. Deze kanaalrace zetten we volgend jaar zeker weer op het lesprogramma, glundert hij. En ik wil zelf eigenlijk ook nog wel even zwemmen.. Na ampel overleg met hoofdscheidsrechter Gerrit Nijenmanting uit Wierden duikt hij samen met de laatste groep zwemmers van het ROC van Twente in het kanaalwater van Vriezenveen. De organisatie van de Twenterand Kanaalrace is maar wat blij met deze nieuwe samenwerking met het ROC van Twente.

Terwijl de jury in de hal van Autoschade Kelder druk bezig is om de uitslagen van alle wedstrijden te verwerken vermaakt het publiek en vooral de jeugd zich uitstekend op de zonovergoten zwemplaza bij Consonant Yachts en Autoschade Kelder. Er is niet alleen aan zwemmen gedacht. De buikschuif baan en de springkussens zijn overvol. Het promotieteam van Bolletje deelt heerlijke koekjes uit. En de kleinsten worden geschminkt. Achter het startponton varen de modelbootjes van MBA uit Almelo, en iets verderop heeft Scouting Vriezenveen een survivalbaan over het kanaal gespannen en varen zij met de jeugd op een zelfgebouwd vlot over het kanaal. Jan Zomer, voorzitter van het organisatiecomité straalt. De organisatie van de kanaalrace vraagt veel vrije tijd, maar als je nu het resultaat ziet vergeet je dat snel. Natuurlijk blijven we altijd afhankelijk van het weer. Dit jaar kan het niet beter. Met hulp van de reddingbrigades, de EHBO, alle officials, heel veel vrijwilligers en natuurlijk onze sponsors is het weer gelukt om er een heel mooi zwemfestijn van te maken. Volgend jaar organiseren wij de 12e kanaalrace, een evenaring van het aantal dat vroeger in de 50-er en 60-er jaren werd gehouden. Trainer Marcel Scheffer kijkt minder ver vooruit. Aankomend zaterdag zwemmen we alweer met ons team bij de wedstrijd in Scheerwolde. De resultaten die we hier hebben gehaald tellen samen met Scheerwolde namelijk voor het Overijssel Klassement.