10 Jaar Kanaalrace: Ongewone super editie

Als Mark Drenth aan de start verschijnt van de Twenterand Kanaalrace, dan moet het gek gaan wil hij niet als eerste finishen. Alle voorgaande edities van de “Tien van Twenterand” heeft hij op zijn naam geschreven. Het werd een beetje een gewoonte. Maar in deze jubileum editie ging alles anders dan anders. Het was weer ouderwets gezellig op de zonovergoten zwemplaza bij Consonant Yachts en Autoschade Kelder. En in het kanaal regende het nieuwe baanrecords. Jury speaker Johan Vlaskamp raakte de tel kwijt, geen wonder als ook publiekspeaker Wim Bremmer zich met de wedstrijd gaat bemoeien. Deze razende reporter schreeuwde de zwemmers naar de finish. Maar hij hield ook contact met de onderzeeboot die op zoek was naar de gezonken kist met portofoons op de bodem van het kanaal, dit tot groot vermaak van het talrijke aanwezige publiek.

Het wil nog wel eens koud zijn in het water van het kanaal Almelo-de Haandrik. Gerrit Berkhoff uit Zwolle, al negen jaar hoofdscheidsrechter, heeft dit jaar zijn taak overgedragen aan Gerrit Nijenmanting uit Wierden. Maar hij vindt het nog veel te leuk om helemaal te stoppen. Hij gaat ook in de komende jaren zeker nog helpen. Met allerlei andere jurytaken die moeten gebeuren om een open water wedstrijd in goede banen te leiden. Koud de auto geparkeerd, staat Gerrit al de watertemperatuur te meten. En dat ziet er veel beter uit dan vorig jaar. Vroeg in de morgen meet Gerrit 19,8 graden. Dit zal in de loop van de dag nog zeker met 2 graden oplopen. Als de temperatuur boven water dan ook nog naar zo’n 26 graden stijgt heb je de meest ideale omstandigheden voor een open water zwemevenement weet Gerrit. En dát bij deze 10 jaar jubileum editie. Mooier kan het niet. Jan Zomer, voorzitter van de Stichting Twenterand Kanaalrace zet Gerrit bij het openingswoord nog even in het zonnetje. Natuurlijk ook zijn vrouw Riet, zij maakt ook al 10 jaar deel uit van het 50-tallige jurycorps. Met het aanbieden van een cadeau is deze Tiende editie van de Kanaalrace op een waardige manier geopend.

Vinzwemmers met twee “vreemde gasten”.

Het is inmiddels traditie. Het internationale gezelschap vinzwemmers bijt de spits af. Dit jaar in gezelschap van Ronald Buld, een triatleet uit Nijverdal en Hans Weeber uit Ter Heyde. De ultrazwemmer, die ook al eens de Rijn heeft bedwongen van Basel in Zwitserland naar Hoek van Holland. Gerrit Nijenmanting, de kersverse hoofdscheidsrechter kan dit voorprogramma van de KNZB-races wel waarderen. Hij kent de triatlons in de regio. Mooi dat het hier samen kan, vinzwemmers, triatleten en de open water zwemmers van het KNZB-klassement. Maar wel gescheiden. We houden ons aan de KNZB-regels zegt hij gedecideerd, want deze organisatie verdient een A-status binnen het open water circuit.

Martijn Otter, de vinzwemmer uit Vroomshoop, weet zich kranig te verweren in dit internationale gezelschap. Na 5 kilometer eindigt hij samen met de Belg Rik Meeuwissen in een tijd van 1 uur 18 min en 20 sec. Duitse kampioene Sandra Hässler uit Duisburg moedigt haar collega- vinzwemmers vanaf de waterkant aan. Al meer dan 20 minuten daarvoor heeft zij de finishboei bij de Puntbrug in Vroomshoop aangetikt . Voor de derde keer wint zij deze wedstrijd met overmacht. Nele Vercruijsse uit België wordt 2e, Nicole Voet uit Wijchen derde. Duitsland, België en Nederland verdelen de medailles. Nicole: vorig jaar moest ik hier nog met onderkoelingsverschijnselen vroegtijdig het water uit, maar vandaag ging het echt super. We worden al een echt hecht vinkluppie hier in Vriezenveen. Ook in de bezembus waarmee wij met z’n vijven weer naar Vriezenveen werden vervoerd was het beregezellig. Maar ik hoop dat er volgend jaar toch meer Nederlandse vinzwemmers komen. Want dit kanaal is een supermooi zwemtraject. Bettina Lenk, ook uit Duisburg hield het na 3,6 km bij de brug in Daarlerveen voor gezien, en op de 1 km afstand won de jeugdige Shauny Fory uit Hasselt (Bel) voor de Duitse Sandra Herrman in een tijd van 12:21.32. De twee vreemdelingen in het vinzwem peloton, Hans Weeber en Ronald Buld deden het rustiger aan. Zij pakten dan ook niet de bus voor de terugweg, maar keerden zwemmend terug naar Vriezenveen.

De Tien van Twenterand

Maar goed dat de organisatie de naam Mark Drenth nog niet in de beker had laten graveren. Want de “Tien” werd dit jaar bij de heren verrassend een prooi voor Sebastiaan Reijnen uit Almere. Met een nieuw baanrecord van 2 uur 4 min en 2 sec liet Sebastiaan zien helemaal klaar te zijn voor de Europese Jeugd Kampioenschappen. Ian van der Hulst, Mark Drenth en Joost Kuijlaars volgden op een respectabele afstand in resp. 2:13.17, 2:14.25 en 2:15.50. De Twenterand wisselbekers kon de organisatie weer een jaartje opbergen. Plaatselijke 10 km zwemmers Frank Kolthof uit Vroomshoop kon niet starten i.v.m. ziekte. Kees Timmerman moest na 4 km de strijd staken. Vorig jaar haalde Kees nog net het 9 km punt. Het blijft een speciale afstand, die Tien van Twenterand. Ook bij de dames een ongewone ontwikkeling. Niet de favoriete Bianca de Bruijn, maar Daniëlle uit den Boogaard tikte als eerste aan in 2:10.08,17. Een formidabel nieuw baanrecord bij de dames. De nog jeugdige Evelien Sohl van Rapido’82 werd verrassend tweede in 2:15.59. Voor favoriete Bianca de Bruijn die aantikte na 2:17.17. De Tien van Twenterand is fantastische topsport. Ook zonder de absolute top in Nederland, Edith van Dijk. Zij moest verstek laten gaan in verband met de Worldcup wedstrijden in Ohrid, Macedonië. Die worldcup wedstrijd over 30 km heeft ze overigens gewonnen.

De 10 km wedstrijd estafette werd gewonnen door het Hengelose team van HZC Weusthag. Hoe kan het ook anders met Gerrit Klaas van de Vaart en aanstormend international Robert Yallop in de ploeg. Zij bleven het team van DAC Dedemsvaart met 2 minuten voor in een tijd van 2:21.55. Het dames waterpoloteam van VZPC werd derde. Marinka ter Horst, Riki Beuving, Margriet Manenschijn, Carla Jaspers Faijer en Judith Arendshorst finishten in een tijd van 3:27.42. Daarmee verdienden zij de Twenterand-wisselbeker. Maar liefst 60 zwemmers, verdeeld over 6 zwemteams van 10 personen zwommen de prestatie-estafette van de Tien: Het Kenkhuisteam, twee teams van het SG Twenterand Open Water Zwemteam, twee teams van de Arnhemse Watervrienden en een team van SC Salland.

Overijssels Kampioenschap

Opvallend veel deelnemers uit Twenterand hadden zich ingeschreven voor de wedstrijdnummers van 500 tot 3000 meter. Veel van deze deelnemers zwemmen aankomende zaterdag ook in Scheerwolde in de kop van Overijssel. Gezamenlijk tellen deze twee wedstrijden mee voor het Overijssel Klassement. Afgelopen zaterdag werden de eerste medailles voor het SG Twenterand Open Water Zwemteam al binnengesleept: Henk Smelt werd eerste bij de Masters heren 45+, Barend Goos werd derde bij de Masters 35+. Bij de jeugd presteerden Michiel Bloemhof en Marnik Sanderman goed. Zij werden tweede en derde. Bij de minioren werden Jan Willem Goos en Erik Smelt resp. eerste en tweede. Dit zijn dus potentiële kanshebbers bij de Overijssel Klassementen. Ook het nog jonge zwemtalent van SG Twenterand, de Vroomshoopse Laura Visserman, is nog lang niet uitgeschakeld. Zij staat nu derde in het tussenklassement. Laura: ik had eigenlijk eerste moeten staan, want ik tikte sneller aan dan de twee meiden uit Zwartsluis die nu vóór mij in het klassement staan. Bij de uitslagen is mijn capnummer 137 verwisseld met 37, waardoor ik de tijd van Ilse Hartman uit Zwartsluis heb gekregen. Ik kan het zelfs bewijzen, want mijn vader heeft de wedstrijd gefilmd. Maar helaas hebben wij niet op tijd bij de jury geprotesteerd. Zodat deze tijd blijft staan, en dat scheelt wel even 11 seconden. Maar ik probeer mijn achterstand in Scheerwolde goed te maken. En ik zie nog wel een klein kansje om Overijssels Kampioen te worden. Ik moet nog sneller kunnen omdat ik hier in Vriezenveen ook al twee kilometer had gezwommen in een estafetteteam. Vóórdat ik aan mijn eigen wedstrijd begon. Ook Remko Wagenvoort en Danny Schutte maken nog kans in het Overijssel Klassement. Wij zwemmen nog geen supertijden bekent Danny eerlijk. Maar wij zwemmen in het schoolslagklassement. En bij open water zwemmen zijn niet zoveel schoolslagzwemmers. Reint Sanderman en Erik Folbert hadden het moeilijker. Zij zwemmen juist in een heel zwaar klassement, de 1500 m vrije slag, en moesten het opnemen tegen een groot aantal topzwemmers. Toch eindigden zij op een mooie 10e en 11e plaats. Dat geldt ook voor Vera Peddemors, Marian Smelt, en Suzan Meijer. Zij eindigden als 7e, 8e en 10e bij de 500 meter vrije slag meisjes. Karin Smelt, Elke Kruissink en Britt Boogerd zwommen bij de meisjes junioren naar een 7e,8e en 9e plaats op de 1500 meter vrije slag. Lange afstand zwemster van SG Twenterand, en waterpoloster van de Zandstuve, Suzanne Baars, eindigde op de 3000 meter vrije slag op een 7e plaats in het overall klassement. Ook zij maakt nog kans op een Overijssel titel, want daarin staat ze voorlopig tweede.

Limburgia-race

De 10e editie eindigde feestelijk met de “Limburgia-Estafette-Race”. Vier teams uit Steenwijkerwold, Markelo en Heerenveen streden voor de bekers, maar eigenlijk meer voor de Limburgia vlaaien. Het team van de Maarkel uit Markelo won. Maar de vlaaien werden onder de deelnemende teams verdeeld, een mooi sportief einde van een heerlijke zwemdag in het kanaal Almelo-de Haandrik.

Jan Zomer, voorzitter van de Stichting Twenterand Kanaalrace blikt met voldoening terug op het evenement: Met meer dan 100 vrijwilligers van de zwemverenigingen VZPC, de Wieke en de Zandstuve, de 50 juryleden uit heel Nederland, de brandweer van Twenterand, de reddingbrigade uit Deventer, de EHBO Vriezenveen en natuurlijk met dank aan de ondersteuning van onze “Club van 100 – sponsors” hebben we er weer een grandioze zwemdag van kunnen maken. Open water zwemmen begint zelfs een hype te worden bij onze drie zwemverenigingen. Elke woensdag traint er een groep zwemmers in de zwaaikom bij Consonant en zaterdag gaan we met een team van 23 zwemmers naar de Langebaan Noord West Overijssel in Scheerwolde. In de vorige eeuw heeft de Kanaalrace twaalf jaar stand gehouden, van 1955 tot 1967. Maar dat record gaan wij zeker verbeteren.

KNZB onder indruk van veiligheidsplan: Kanaalrace krijgt A-status

Elk jaar weer wordt de organisatie van de Kanaalrace beoordeeld door de KNZB. KNZB waarnemer, dhr. van Maanen uit Abbenbroek prijst de organisatie. Hij was met name onder de indruk van het beveiligingsplan, welke de organisatie hanteert. Martin Boswinkel, verantwoordelijk voor de beveiliging kon tevreden zijn. Martin: we zetten zelf ook veel vrijwilligers in, maar de hoge score hebben we natuurlijk vooral te danken aan de professionaliteit van de brandweer, de reddingsbrigades en de E.H.B.O. Wij hebben het geluk dat zij elk jaar weer met een groot aantal gediplomeerde mensen ondersteuning bieden. Niet alle duikers zijn namelijk gediplomeerde reddingsduikers. De brandweer heeft deze wel, wat natuurlijk extra punten oplevert. Ook zijn we blij met een EHBO organisatie die alles tot in de puntjes organiseert. Niet alleen de hulp bij de vaak kleine ongelukjes, maar door tijdig in te springen voorkomen zij ook veel ongemak. Een klein voorbeeldje: Door de hitte werd het wegdek op bepaalde plekken zacht. Omdat veel deelnemers in de buurt van de start op blote voeten lopen als ze het water verlaten kan dit veel ongemak opleveren. Zelf denk je er niet direct aan, maar EHBO-ers hebben hier oog voor. Zij strooiden direct zand op de zachte plekken. Het zijn maar kleine dingen, maar toch zo belangrijk. Mede door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen scoorde de Kanaalrace-organisatie bijna het maximale aantal punten. Van Maanen: De wedstrijdorganisatie mag zich gelukkig prijzen met al deze ondersteuning en heeft de A-status dik verdiend.

Bron: Twenterand Courant