Donkere wolken boven kanaalrace, maar de zon wint.

De kanaalrace editie 2004 gaat de geschiedenis in als de meest spannende voor de organisatie. Noodweer op vrijdagavond tijdens de opbouw van het zwemevenement, hevige regen en wind op zaterdagmorgen bij de voorbereiding, en een weersvoorspelling met dreigend onweer. En dan staan er een uurtje later bijna 400 zwemmers te popelen om een duik te nemen in het 18 graden bruine water van het kanaal Almelo – de Haandrik.

Bezorgde gezichten bij enkelen van de organisatie en zwemmers die al vroeg vanuit het hele land naar Vriezenveen zijn afgereisd. Bijna 13.00 uur, en nog geen startponton te zien. Gaat het zwemfeest wel door? Maar dan komt heel langzaam een groot startponton met daaraan een noodbrug gekoppeld in de volle breedte door het kanaal aanschuiven. Een attractie op zich. Het gevaarte wordt door een aantal medewerkers van de opbouwploeg vakkundig op de juiste plek gelegd. Mijnt Kruiskamp van Consonant Yachts en coördinator van de opbouwploeg Michiel Wanders geven nog even de laatste aanwijzingen bij het koppelen van de opstapsteigers, en dan kan het zwemfestijn met enkele minuten vertraging van start. Wonder boven wonder blijft het, op een kort buitje na, de hele middag droog en krijgt de organisatie ook nog eens regelmatig een knipoog van de zon.

Vinzwemmen

Om kwart over één opent burgemeester Helmer Koetje de 9e editie van de Kanaalraces en schiet een internationaal gezelschap vinzwemmers weg richting Vroomshoop. Sandra Haessler uit Duisburg neemt vanaf het startschot resoluut de leiding, en staat deze niet meer af. Kan ook bijna niet anders als je de Duitse kampioene vinzwemmen in het gezelschap hebt. Toch heeft ze dit jaar meer tegenstand. De nog jeugdige Anniek Gielen van Aquani Nivelles uit België blijft haar op korte afstand volgen, evenals de Duitse Bettina Lenk. De ervaren vinzwemmers Rik Meeuwissen (België) en Nicole Voet (Ned) volgen deze zwemmers op gepaste afstand. Sandra Haessler wint de 5 km afstand in een tijd van 58 min en 54 sec. Anniek Gielen volgt kort op 1:00.16. Ruim een kwartier later finisht ook Rik Meeuwissen. Martijn Otter, vinzwemmer van het Twenterand Open Water Zwemteam, weet beslag te leggen op de eerste plek bij de 1km in een tijd van 14 min en 25 sec. Hiermee verslaat hij de jonge Belgische Shauni Fory en de Duitse Sandra Hermann.

Snel ingrijpen van het reddingsteam Brandweer en E.H.B.O.

Elk jaar kan de organisatie rekenen op ondersteuning van de Vriezenveense reddingsbrigade, brandweer, en de E.H.B.O-Vriezenveen. Samen met reddingbrigades uit Apeldoorn en Deventer zorgen zij voor de veiligheid van de zwemmers. Via de portofoon in de E.H.B.O.-caravan komt een melding binnen dat het team van de Vriezenveense brandweer een zwemster met onderkoelingsverschijnselen uit het water heeft gehaald. In speciale foliedekens gewikkeld wordt ze snel naar de E.H.B.O. caravan vervoerd. E.H.B.O-er Roel de Lange: met onze kennis en ervaring kunnen wij deze situaties snel beoordelen en weten we wanneer we zelf kunnen behandelen, of snel moeten doorsturen. Gelukkig komt er snel bericht dat het allemaal nog meevalt. Op warme dagen hebben wij bij de kanaalrace niet zoveel te doen, zegt Roel, maar met de 10 kilometer-afstand voor de boeg verwacht ik hier nog wel meer zwemmers in onze E.H.B.O-caravan. Martin Boswinkel, verantwoordelijk voor het beveiligingsplan: zonder een dergelijke ondersteuning van EHBO, brandweer en reddingbrigades is ons evenement niet mogelijk. Elke 10 km zwemmer heeft een vaste begeleider die aan de kant meeloopt met de zwemmer, en als het nodig is snel de brandweer en E.H.B.O. kan inschakelen. Omdat de vinzwemmers geen begeleiders bij zich hadden hebben we hier zelf voor gezorgd. Nu blijkt maar weer hoe belangrijk dit is als de weersomstandigheden iets slechter zijn.

Nieuw baanrecord Tien van Twenterand

Direct na de vinzwemmers gaan de 10 km zwemmers van start. Bij de heren is het een spannende strijd om de eerste plaats tussen winnaar van de afgelopen twee jaar Mark Drenth uit Lisse en Sebastiaan Reijnen uit Dordrecht. Met minder dan een minuut voorsprong tikt Mark Drenth ook dit jaar als eerste aan in een tijd van 2 uur, 9 min en 52 seconden, gevolgd door Sebastiaan Reijnen die 55 seconden later aantikt. Als derde eindigt Joost Kuijlaars uit Breda in een tijd van 2 uur, 15 min en 41 sec.

Bianca de Bruijn uit Dordrecht zwemt bij de dames naar een nieuw baanrecord: 2 uur,13 min. en 28 sec., ruim twee minuten sneller dan haar eigen oude baanrecord. Daniëlle uit den Boogaard, eveneens uit Dordrecht, wordt tweede (2:16.18) en Patricia brooijmans uit Breda eindigt als derde in een tijd van 2:24.37.

Frank Kolthof wint Twenterand-Cup

De Hammenaar Kees Timmerman en Vroomshoper Frank Kolthof, beiden zwemmend voor het Twenterand Open water Zwemteam hebben de 10 km strijd met de andere ervaren open water zwemmers aangedurfd. Kees Timmerman, vorig jaar winnaar van de Twenterand Cup moet na 9 km, met de finish in zicht opgeven. Onderkoeld moet hij het water verlaten. Na een behandeling in de E.H.B.O.-caravan doet hij zijn verhaal: Dit is zwaar balen, zo dicht erbij en dan toch moeten opgeven. Maar als de kou vat op je krijgt kun je gewoon niet meer verder, hoe graag je ook wilt. Iedereen kan wel zeggen dat ik een goede prestatie heb geleverd, maar daar schiet ik niks mee op. Het tekent zijn karakter.

Door willen gaan waar andere zwemmers al veel eerder afhaken. Maar na een half uurtje zit hij al weer lachend tussen zijn zwemmaatjes van de Zandstuve, die hem trakteren op een stevig broodje hamburger met een pilsje erbij. Mijn tijd komt nog wel zegt Kees, ooit zwem ik het IJsselmeer over. Juergen Denker (Dld) heeft het al na 5 km, bij het keerpunt in Vroomshoop gezien. Ik kan niet goed tegen koud water, en wil wel graag gezond thuis komen. Maar het is een mooi parcours hier, en ik ga het volgend jaar zeker weer proberen. Ook de nummer twee van vorig jaar Ian van der Hulst en de ervaren lange afstand zwemmer Erwin Hoogeveen verlaten het koude water van het kanaal na resp. 6 en 8 km. Frank Kolthof debuteert op de 10 km en haalt de eindstreep in een tijd van 3 uur 33 min en 8 seconden. Bijna 35 minuten langzamer dan de tijd die Kees vorig jaar heeft gezwommen, maar mijn doel is bereikt, zegt Frank. Ik heb mij in het eerste deel bewust gespaard om de finish te kunnen bereiken en dat is gelukt. Volgend jaar wil ik mijn tijd verbeteren, maar de snelle tijd die Kees vorig jaar heeft neergezet (2.57.57), is voor mij denk ik niet haalbaar. Kees heeft meer souplesse, ik moet het hebben van mijn kracht. Alleen bij zware omstandigheden kan ik Kees verslaan. Het was een barre tocht, maar dit jaar staat de Twenterand-Cup bij mij op de schoorsteen.

VZPC waterpoloërs ook snel in kanaal

De heren waterpolo-selectie van VZPC debuteren in het kanaal op de 10 km wedstrijd estafette. En met succes. Elke zwemmer moet hiervoor 2 km afleggen. De onderlinge strijd met het Lady-speeding team en het Boys speeding team van de Wieke en de Zandstuve wordt in het voordeel van VZPC beslecht. Met name de Ladies verweren zich kranig tegen de VZPC-herenteams, maar moeten uiteindelijk toch het onderspit delven. De tijden: VZPC1 (Casper Stoelhorst, Henk-Jan Kenkhuis, Robert Langeler, Henk Smelt, Herco Eshuis) 2:37.52, VZPC2 (Bart Sportel., Niek Sportel, Jonathan Eshuis, Jouke Zomer, Jan-Willem Slaghuis) 2:43.03, Lady Speeding Team (Laura Visserman, Suzanne Baars, Anneke Scheffer, Jenet Marsman, Agnes Ruinemans) 2.46.56, Boys Speeding Team (Jorn Hagedoorn, Mark Hagedoorn, Danny Schutte, Jeroen Vliermaat, Niek Rompelman) 2.49.15. Veel later dan de wedstrijdestafette teams arriveren de twee prestatieteams uit Twenterand. Elke zwemmer één kilometer, en samen de “Tien” is het motto van deze prestatieteams bestaande uit veteranen en jeugdzwemmers. Heerlijk gezwommen aldus de veteranen Rikie Beuving en Betsie Jaspers Fayer. Jeugdzwemmer Kevin Spit: hartstikke mooi dat zwemmen in het kanaal.

Ook het estafetteteam van de “Arnhemse Watervrienden” bereikt de finish. Zij hebben inmiddels drie keer de “Tien van Twenterand” gezwommen, zij het elk jaar in een wisselende samenstelling. Wij hebben maar één doelstelling, en dat is de finish halen. Wij zwemmen anders nooit in open water, zegt Ed Voskamp, maar voor de Tien van Twenterand maken we een uitzondering, we hebben vanaf de eerste keer meegedaan. Het is een leuk uitje, en bovendien goed voor het teamgevoel. En enkele van mijn zwemmers zijn extra gebrand op de herinneringsmedaille van de “Tien”, waarop het aantal keren dat je hebt deelgenomen wordt vermeld. Zij zijn er trots op dat ze vandaag nummer 3 scoren, iets dat maar weinig zwemmers kunnen zeggen. Overigens hebben nu voor het eerst ook een aantal zwemmers van ons bewust gekozen voor de gewone wedstrijdnummers.

Talenten Reint Sanderman en Michiel Bloemhof.

Deze jeugdzwemmers van het kersverse Twenterand Open Water Zwemteam hebben zich in hun eerste open water wedstrijd kranig verweerd tussen de meer ervaren open water zwemmers. Op de 500 meter vrije slag minioren eindigt Reint Sanderman op een verdienstelijke 4e plaats in 8 min en 57 sec. Michiel Bloemhof bereikt de 6e plaats in 9 min en 13 sec. Marnix Sanderman eindigt als 10e in 10 min 12 sec. Suzan Meijer: 11 min 24 sec. Mika Smelt wordt derde op de 250 m. in 7 min 49 sec. Barend Goos en Martijn Otter eindigen in de middenmoot van het zware wedstrijdveld op de 3 kilometer heren in de tijden 49.55 rep. 52.02.

Feestelijk slot met “Hans Roeland-taarten-race”.

Veel blije gezichten bij de zwemmers aan het eind van de dag. Maar zeker ook bij de organisatie. Wij hebben vandaag met zijn allen laten zien dat we ook bij slechtere weersomstandigheden een prachtige wedstrijd op touw kunnen zetten, aldus voorzitter Jan Zomer van de stichting Twenterand Kanaalrace. Met dank aan de inzet van al onze vrijwilligers is het toch maar weer gelukt. Achter hem eindigt de laatste wedstrijd van de dag, de 4 x 250 meter estafette. De zwemploegen E.Z.C. uit Enschede en O.Z.P.C uit Oldenzaal vechten om de winst, maar eindigen gelijk. Zij delen de door Hans Roeland beschikbaar gestelde vlaaien met andere zwemmers en publiek. Een feestelijk slot van een spannend open water zwemfestijn.