Twenterand Kanaalrace 2003 weer een groot feest

Evenals vorige jaren was de Twenterand Kanaalrace in Vriezenveen weer een open waterwedstrijd zoals die hoort te zijn: heerlijk zonnig weer, lekker water, een (als altijd) zeer goede organisatie en sfeervol randgebeuren en natuurlijk vooral ruimschoots gelegenheid om weer te genieten van het langebaanzwemmen. Voor ons is Vriezenveen ook altijd een beetje een reunie. Een van de eerste keren na de winter dat je iedereen weer ziet. Veel bij te praten; benieuwd hoe het met iedereen gaat en of alle bekenden weer van de partij zijn. Behalve veel verwachte mensen waren er in Vriezenveen ook een paar verrassingen, zoals de terugkeer van Annemerle Hoogvorst in het open water.
De organisatie had weer voor de inmiddels bekende t-shirts en energiepakketjes voor alle zwemmers gezorgd, evenals voor uitgebreid vertier voor de (nog) niet meezwemmende supporters en kinderen. Een springkussen, draaiorgel, schminken…zo hadden ook de allerkleinsten een leuke middag (en hun ouders geen gejengel aan hun hoofd).

Vinzwemmen

Maar de hoofdzaak speelde zich natuurlijk af in het water. Als extra buiten het normale programma was er dit keer ook een spectaculaire wedstrijd vinzwemmen, over 5 of 1,3 kilometer. De capnummers waren voor de grotendeels onder water zwemmende vinzwemmers vervangen door genummerde vlaggetjes aan de snorkels, wat een prachtig gezicht opleverde. ‘k Heb me alleen wel afgevraagd hoe ze erin slaagden om recht vooruit te blijven zwemmen, want volgens mij is er nauwelijks iets te zien onder water. Een van de zwemmers had kort na de start dan ook grote moeite om koers te houden en zigzagde van de wal naar de middenlijn (ongeveer zoals ik zelf rugcrawl zwem in een buitenbad).

10 km

Intussen waren de bikkels van de 10 km ook onderweg. Bij de heren was het Mark Drenth die na 2 uur en 8 minuten 44 met grote voorsprong als eerste finishte, voor Ian van der Hulst (2:13.51.08) en Joost Kuijlaars (2:17.24.82). Bij de dames won Bianca de Bruijn in 2 uur 15 minuten 53, gevolgd door Evelien Sohl (2:20.58.35) en Irene van der Laan (2:23.18.22). Bianca presteerde het zelfs om kort na haar finish ook nog even de 1 km vrije slag dames mee te doen ‘om rustig uit te zwemmen’ en daar ook als eerste aan te tikken.

Langebaan nummers

Op de 3 km schoolslag heren werd Lesley Voorn evenals in Spaarnwoude afgetroefd, ditmaal door Hans Jansen in 47:41.00. Tim van den Berg tikte als tweede aan, maar werd gediskwalificeerd omdat hij hinderlijk van zijn lijn afweek. De tweede prijs ging daarom alsnog naar Lesley en de derde plaats was voor Paul Oudendijk. Bij de 3 km schoolslag dames kwam alleen Astrid Koert aan de start, die gelijk met de heren weg mocht en zoals gebruikelijk ook in een heren-tijd finishte: 48:26.28.
Bij de 1 km vrije slag heren masters waren alleen de jongere leeftijdsklassen goed gevuld. Bij de 25+ers tikte Erwin Hoogeveen als eerste aan in 12:50.48. Bij de 35+ won Jankees Boer (13:13.15), bij de 45+ Otto Zeijpveld (13:14.19) en bij de 55+ Donald Uijtenbogaart (13:17.54). Een zeer sympathiek en terecht gebaar van de organisatie was dat men ook voor de 65+categorie een prijs beschikbaar had gesteld. Deze ging naar Nic Geers, die de 1 km aflegde in 14:53.11. Bij de dames won Marleen Vos de km vrije slag in de 25+categorie in 14:00.59. Bij de 35+ was Linda Wibbelink royaal de snelste in 15:55.10 en bij de 45+ dames won Gonnie Bak in 18:50.43. Ook de junioren en minioren zwommen de 1km vrij. Bij de jongens junioren 1/minioren 6 won Robert de Boer (14:25.43) met grote voorsprong op Sverre Oelen en Floor Verhaar. Bij de meisjes was de winnares ook duidelijk: Desiree Hulsmeijer (15:51.30) werd eerste voor Anke Smit en Laura van de Broeke. Bij de 500m schoolslag jongens junioren 3 en jonger waren slechts drie deelnemers. Pelger de Jong won in 7:30.64. Bij de meisjes tikte Larissa Brak als eerste van de tien zwemsters aan in 7:53.75, voor Sacha de Bruijn en Rosanne van Schaarenburg. Voor de minioren 4 en 5 was er alleen de mogelijkheid een 500m vrije slag te zwemmen.

Reint Sanderman won deze afstand bij de jongens in 9:31.72, Merel van der Kieft bij de meisjes in 8:55.74. Bij de meisjes werd de wedstrijd trouwens nauwlettend gevolgd door enkele masters op de kant: de jongere generatie van de families Stap/Van der Laan en Teuben volgden daar het voorbeeld van hun ouders. Er was in Vriezenveen duidelijk sprake van een gezinsevenement, want ook op de 250m vrije slag voor minioren 2 en 3 kwamen bekende achternamen aan de start: Melvin Prins die bij de jongens won (4:14.56) en Anouk en Martine Kuijlaars, die tweede en derde werden achter Jotte Kuilder (4:49.17). De belangstelling voor de 1 km vrije slag senioren viel tegen, slechts 5 dames en 5 heren verschenen daar aan de start. Bij de heren won Bart Nederend in 13:38.39, bij de dames zoals eerder gemeld Bianca de Bruijn, in 14:16.35. De deelname aan de 1 km schoolslag senioren was nog kleiner: 1 heer en 3 dames. Antonio Schrijvenaars zette toch nog een mooie tijd neer met 16:32.54 en ook de 17:03.16 van Larissa Brak mocht er wezen. Op hetzelfde nummer was er bij de masters wel iets meer deelname, maar ook daar zien we normaal meer zwemmers aan de start. De winnaar bij de heren 25+ op de 1 km schoolslag was Jasper Lautenbach, die met 16:52.17 ver voor alle andere heren aantikte. Als tweede heer kwam 55+er Donald Uijtenbogaart binnen in 17:28.18. Winnaar bij de 35+ werd Erik Wetsteyn en bij de 45+ Otto Zeijpveld. Bij de dames masters waren er ook weinig verrassingen in de uitslag. Marleen Vos won bij de 25+ers in 17:53.72, ikzelf bij de 35+ en Gonnie Bak bij de 45+. Na de masters waren de jonkies – junioren 3 en jonger – nog een keer aan de beurt, voor de 1500m vrij. Robert Yallop was met 19:47.00 net wat te snel voor Pelger de Jong. Derde werd Hans Pollkläsener. Bij de meisjes tikte Vera van den Berg als eerste aan met ruim een minuut voorsprong op nummer twee Jolanda van Leijen en nummer drie Marjolein Tissingh. Tot slot mochten de senioren nog een keer te water voor de 3 km vrije slag. Die werd bij de heren gewonnen door Louis van Schaarenburg (37:27.21) voor Erwin Hoogeveen en Rein Beenker. Opvallend goed was de prestatie van ’87-er Eelke Kraak die als 6e finishte in 40:18.21. Bij de dames won Linda Ronda in 39:47.45, gevolgd door Marlous Droog en Susan de Baar. Ook de nummers 4 en 5 verdienen een vermelding: Anne Paulien Drenth (ja, het zusje van..) die als ’88-er in 44:06.73 vierde werd en Annemerle Hoogvorst die na twee jaar blessureleed toch weer aardig op de weg terug bewees te zijn.

Door de autowasstraat

Terwijl de 3 km-zwemmers nog in het ook best schone water van het kanaal lagen, werd door degenen die het zwemmen er al op hadden zitten misschien wel de leukste attractie van Vriezenveen ontdekt. Misschien was deze douchegelegenheid er vorig jaar ook al, maar dan heb ik ‘m toen over het hoofd gezien, net als velen nu. Op het pleintje waar de kraampjes met de verenigingstassen en t-shirts stonden en de uitslagen hingen, ontdekten een paar van onze zwemmers ook een bordje ‘douchen’. Dit verwees naar de autowasstraat… Zelden heb ik zo lekker gedouched na een langebaan! Het heeft wel wat, met vijf man in elk wielspoor onder mega-grote en heerlijk warme sproeiers staan. Een aantal mensen kreeg nog ernstige aandrang om ook de borstels en de was-sproeiers aan te zetten, maar dat heb ik niet afgewacht. Als in Breukelen zwemmers gesignaleerd worden met onnatuurlijk glanzende benen, dan weet u waar dat van komt…

3 km inzwemmen voor de NK Sprint

Zoals gemeld viel de totale deelname in Vriezenveen wat tegen, zeker in vergelijking tot voorgaande jaren toen het vaak een zeer druk bezochte wedstrijd was. Naar mijn idee erg jammer, want het is een prima georganiseerde, heel goed verzorgde wedstrijd op een leuke lokatie, met een uitgebreid programma. De organisatie verdient meer deelnemers… Verklaringen waarom toch minder mensen dan in vorige jaren aan de start verschenen waren er niet echt. Of het moest de NK sprint zijn, die op zaterdag en zondag in Amsterdam werd gehouden. Erg veel kan dat toch niet verklaren, want de echte langebaanzwemmers zijn meestal toch anderen dan de pure sprinters. Hoewel…. Astrid Koert moest zaterdag wel aan de start in Amsterdam. Na de prijsuitreiking voor de 3 km schoolslag moest zij in grote haast vertrekken om op tijd te zijn voor haar estafettestart in Amsterdam. Haar commentaar: ‘ach ik heb hier al lekker 3 km ingezwommen.’ Tja, dat zijn dus de echte kanjers, die een 3 km schoolslag inzwemmen of een km vrije slag uitzwemmen – en dat nummer dan nog even winnen ook!

Bron: NOWW-site